office@theface.ro
a
M

5 SEMNE CA TE CONFRUNTI CU ACNEEA HORMONALA

noiembrie 10, 2022

Cum iti poti da seama daca ai de-a face cu acnee hormonala? 

Dermatologii folosesc cateva caracteristici cheie pentru a identifica daca un cos este hormonal sau nu.

In primul rand, este important sa intelegi diferenta dintre acneea hormonala si cosurile obisnuite. 

Acneea hormonala este strans legata de hormonii tai iar doamna dr Ana Douglas explica foarte bine cauzele acneei hormonale: 

Cauzele sunt legate de fluctuatia hormonilor estrogen si progesteron, care variaza pe parcursul intregului ciclu menstrual. In plus, raportul dintre acesti hormoni poate afecta si nivelul de testosteron din organismul femeii si poate fi, de asemenea, una din cauzele acneii hormonale”. 

“Si nu in ultimul, cortizolul, hormonul stresului, poate influenta si el la randul lui toti acesti hormoni”, incheie dr. Ana Douglas.

Cum iti dai seama ca esti afectata de acneea hormonala?

1. Nu mai esti in anii adolescentei

Te astepti poate sa lasi acneea in urma, odata ce treci pragul celor 20 de ani, insa realitatea arata ca te poti confrunta cu aceasta afectiune si ulterior. De fapt acneea hormonala cel mai probabil te afecteaza chiar in jurul varstei de 20 de ani, cand fertilitatea ta este maxima, ceea ce te predispune la fluctuatii hormonale intense in timpul sarcinii, nasterii si alaptarii.

 Dar nu numai varsta va dicta daca acneea hormonala te va afecta sau nu. Genetica are si ea un cuvant de spus despre debutul sau stoparea  activitatii hormonale.

2. Cosurile tale apar o data pe luna.

Acneea hormonala se manifesta adesea intr-un mod ciclic, dupa tiparul ciclului menstrual. Acest lucru este valabil chiar si la femeile aflate in postmenopauza, deoarece aceste femei inca experimenteaza fluctuatii lunare ale estrogenului si progesteronului, principalii hormoni feminini, desi mai mici decat femeile in pre-menopauza.

3. Cosurile tale apar cu precadere in jurul barbiei si maxilarului.

Unul din semnele ca te confrunti cu acnee de tip hormonal este localizarea acesteia – pe fata. Daca observi chisturi inflamate in partea inferioara a fetei – in special in zona barbiei si a maxilarului – poti fi sigura ca este probabil acnee hormonala.

4. Esti foarte stresata.

Cortizolul, hormonul stresului, poate afecta nivelul celorlalti hormoni.

 Pentru femeile predispuse la fluctuatii hormonale lunare, insotite de stres acut, se creeaza terenul perfect pentru explozia ulterioara a acneei.

5. Ai de-a face cu chisturi dureroase (versus puncte negre sau puncte albe).

Acele pete maronii de la suprafata tenului, punctele negre si acele mici puncte albe cauzate de bacteriile blocate in porii tai nu trebuie confundate cu acneea hormonala, care apare sub forma de chisturi dureroase.

Cum iesim invingatori in lupta impotriva acneei hormonale?

Dr Ana Douglas – medic estetician

Deși acneea hormonală poate fi inevitabilă, există câteva lucruri pe care le puteți face pentru a reduce riscul erupțiilor cutanate:

Important de facut:

* schimbări în stilul de viață pentru a reduce stresul, pentru a dormi mai bine și pentru a avea o dietă sănătoasă.
*Folosiți produse de îngrijire a pielii care nu vor astupa porii.

Recomand tratarea acneei de la inceput pentru a preveni eruptiile ulterioare, cicatricile permanente si potentiale probleme de stima de sina daca nu este tratata.

Pe baza severității acneei, sunt disponibile diferite opțiuni de tratament pentru a reduce producția de sebum, formarea coșurilor și inflamația dureroasă:

*Puncte negre și puncte albe: Cremă topică (tretinoină).
*Acnee inflamatorie: retinoid local și/sau antibiotic topic.
*Acnee moderată până la severă: antibiotic și/sau izotretinoină (retinoid).
*Acnee chistică: injecție cu steroizi (triamcinolon intralezional).

Alte tratamente pentru tratarea acneei hormonale:

*Curățarea zilnică a pielii.
*Contraceptive orale
*Schimbarea dietei.
*Terapie cu laser sau cu lumina.

*Curatarea cosmetica a fetei in fiecare luna in clinici specializate.

Normens.ro

The Face Clinique

Medlife.ro

Mai multe…

Pielea ta poate străluci chiar și în sezonul rece

Pielea ta poate străluci chiar și în sezonul rece

Îngrijirea pielii în sezonul rece Sezonul rece aduce cu el nu doar atmosfera magică a sărbătorilor, ci și provocări pentru sănătatea pielii noastre. Frigul și vântul aspru pot lăsa urme asupra tenului, făcându-l uscat și lipsit de strălucire. În acest context, însă,...

citește mai mult