office@theface.ro
a
M

Excizia chisturilor sebacee

Chisturile sebacee sunt formațiuni mici, perfecte rotunde, aflate sub piele, asemănătoare nodulilor, cu conținut lichid sau semisolid, care conțin o capsulă negricioasă în centru. Acestea cresc încet și conțin un lichid alb-cenușiu cu aspect coagulat și miros respingător, provocat de grăsimile secretate de glande și descompunerea bacteriană. De obicei, au diametrul cuprins între 0, 5 cm și 5 cm și se pot forma pe orice parte a corpului, excluzând palme și tălpi. Cel mai frecvent, apar în zonele cu păr, precum urechi, zona genitală, spate, bărbie, frunte, gât sau scalp.

Cum se formează chisturile sebacee?

Acest tip de formațiune apare în special la adolescenți, atunci când canalul prin care glandele sebacee elimină grăsimi se înfundă prin captarea unor celule epidermice sau ale unui folicul pilos în dermă. În timp, sebumul produs de glande nu mai poate ieși la suprafața pielii și se acumulează într-o pungă cu aspect chistic.
Cauzele sunt multiple, variind de la foliculita sau acneea, un canal sebaceu anormal, traume și iritații, precum lovituri, epilare, haine incomode.

De ce este necesară excizia chisturilor sebacee?

De cele mai multe ori, chisturile sebacee nu provoacă alte probleme de sănătate. Totuși, sunt colonizate de bacteria Propionibacterium și uneori pot infecta și degenera într-o afecțiune malignă.
Principalul motiv pentru pacientul își dorește să elimine un chist sebaceu este că odată cu trecerea timpului își mărește dimensiunea și devine incomod, mai ales dacă este localizat într-o zonă care este presată constant, precum spate. Dacă chistul este situat pe față sau pe gât, devine inestetic, ceea ce afectează stima de sine a pacientului.
Dacă nu este tratat la timp, va continua să crească, iar traumatismele de tip lovire sau presare pot duce la răspândirea conținutului sub piele. În timp, se poate transforma într-un abces dureros, greu de tratat, lăsând o cicatrice inestetică. Chiar și nelezat, chistul sebaceu se poate inflama și cauza durere.

Cum se efectuează excizia chisturilor sebacee?

Pentru chisturile care continuă să își mărească volumul, deranjează din punct de vedere estetic sau provoacă disconfort, se recomandă excizia chirurgicală. Procedura este minim invazivă, adică se efectuează cu instrumente care provoacă o incizie de foarte mici dimensiuni, sub anestezie locală.
Medicul are grijă să îndepărteze întreg conținutul prin compresie și să extragă membrana din interiorul acestuia, ca să diminueze riscul de recidiva. La final, rană va fi închisă cu fire de sutură.
Specialistul îți va recomanda administrarea unor unguente antibiotice şi anticicatrizante pe o perioadă mai lungă, pentru a preveni infecţiile şi a grăbi vindecarea pielii.
Nu se recomandă lezarea chisturilor sebacee acasă, pentru a încerca golirea conținutului. Chiar dacă par imediat sub piele, acestea pot fi situate în profunzime, iar rănirea poate provoca o infecție locală sau generalizată. De asemenea, eliminarea într-un mediu nechirurgical poate duce la golirea incompletă și tratarea necorespunzătoare, ceea ce favorizează recidiva.

Recuperarea postoperatorie

Este important că rana să nu aibă contact cu apa și să nu fie atinsă în primele 48 de ore, pentru a evita riscul infectării.
În următoarele zile va trebui să te întorci la clinică pentru evaluarea stării inciziei și a gradului de inflamare. De asemenea, medicul va înlocui pansamentul sau îl va îndepărta, în funcție de starea operației și de mărime.
În prima săptămână de la intervenție, până la îndepărtarea firelor de sutură, este recomandat să eviți expunerea cicatricii și activitățile care ar putea cauza transpirație, precum plaja, contactul cu apa din piscină sau apă mării, sauna, activitățile sportive solicitate.

Reacții adverse

Odată ce efectul anesteziei va trece, ai putea simți un ușor disconfort și senzație de arsură în zona de unde s-a făcut extracția. Din această cauză, medicul îți va recomanda calmante și un unguent cu antibiotic pe care să îl aplici acasă. Riscul de a te alege cu o cicatrice este proporțional cu dimensiunea formațiunii care ți-a fost îndepărtată.

În cât timp se vindecă excizia chistului sebaceic?

Inciziile suturate se vindeca complet în aproximativ 4 săptămâni, spre deosebire de cele necusute, a căror vindecare se poate întinde pe câteva luni. După vindecarea completă, va rămâne o cicatrice, care se va diminua odată cu trecerea timpului.