office@theface.ro
a
M

Excizia lipoamelor

Lipomul reprezintă cel mai frecvent tip de tumoră benignă, necanceroasă. Formațiunea se dezvoltă sub piele, din țesut adipos și se aseamănă cu un nodul moale, cu textură gumată. Se localizează cel mai des pe partea din spate a corpului, pe umeri, brațe, fese și coapse. Atinge dimensiuni de 1-2 cm, crescând lent și nu provoacă durere, dacă nu comprima un nerv. 

Care este cauza apariției lipoamelor?

Formarea lipomului poate avea cauze multiple, cum ar fi traumatismele sau ereditatea. Bărbații cu vârste între 40 și 60 de ani sunt cei mai predispuși la aceasta afecțiune, dar și persoanele care suferă de obezitate, colesterol ridicat sau diabet.

Când se recomandă excizia lipoamelor?

Dacă lipomul deranjează din punct de vedere estetic, creează disconfort, este dureros sau crește constant, poate fi îndepărtat printr-o procedură simplă.

Cum se efectuează excizia lipoamelor?

Intervenția chirurgicală prin care se excizează lipoamele este minim invazivă, adică se efectuează cu instrumente care provoacă o incizie de foarte mici dimensiuni, sub anestezie locală. Dacă lipomul depășește 10 cm şi este situat într-o zonă sensibilă, precum față sau gât, medicul poate administra o anestezie generală.

La nivelul pielii se face o incizie și se extrage conținutul lipomului împreună cu membrana din jurul său, formată din ţesut fibros. După ce conținutul este eliminat complet, rana se închide cu fire de sutură.

Intervenția chirurgicală este lipsită de complicații în cele mai multe cazuri, iar riscul de recidivă este foarte redus. Post-operator pot apărea cicatrici și vânătăi, însă unguentul cu antibiotic recomandat de medic va accelera vindecarea.

Recuperarea postoperatorie

Imediat după operație, este posibil să resimți o ușoară senzație de amețeală. Este important să protejezi locul intervenției conform recomandărilor medicului în primele 48 de ore pentru a evita infectarea.
În următoarele zile, este recomandat să te întorci la medic pentru evaluarea inciziei și schimbarea pansamentelor.
În prima săptămână de la intervenție, până eliminarea firelor de sutură, este recomandat să eviți locurile în care pielea este expusă și ai putea transpira, precum plaja, contactul cu apa din piscină sau apă mării, sauna, activitățile sportive solicitate.

Reacții adverse

Odată ce efectul anesteziei dispare, poți resimți un ușor disconfort și senzație de arsură. Din această cauză, medicul îți va recomanda calmante și un unguent cu antibiotic pe care să îl aplici acasă.
Riscul de a rămâne cu o cicatrice este proporțional cu dimensiunea formațiunii care ți-a fost îndepărtată. În funcție de specificul zonei în care a fost făcută intervenția, nu folosi nici un fel de machiaj, produs cosmetic și evită bărbieritul, până când rana este vindecată complet. Aplică doar unguentele recomandate de medic.

În cât timp se vindecă excizia lipoamelor?

La sfârșitul primei săptămâni de la intervenție, medicul te va programa pentru extragerea firelor de sutură. Vindecarea completă ar putea dura până la 2 săptămâni.