office@theface.ro
a
M

Excizia papiloamelor

Ce sunt papiloamele?

Papiloamele sunt formațiuni benigne, necanceroase, cu forme rotunde sau ovale, de dimensiuni variabile. De cele mai multe ori sunt confundate cu alunițele, însă au structuri complet diferite. Din această cauză, se recomandă să te programezi pentru un consult medical imediat ce le observi pe piele.
Textura papiloamelor este întotdeauna moale, iar culorile pot varia de la galben, roz sau maroniu. Unele sunt fixate de piele cu un pedicul subțire, care asigură fluxul sanguin, altele sunt sesile, adică sunt implantate pe o suprafață mare. Ambele tipuri sunt inofensive și nu provoacă alte probleme în afară de disconfort local și vizual. 

Cauzele apariției papiloamelor

Este greu de stabilit exact de ce apar papiloamele. Anumite formațiuni sunt congenitale și apar cu o frecvență mai mare la persoanele diabetice sau supraponderale, de aceea sunt considerate semne ale disfuncţiilor metabolice. Altele sunt provocate de virusul papiloma uman (HPV). Cele provocate de infecția HPV se transmit prin contact dermic direct cu persoanele care le au sau cu obiecte contaminate. De asemenea, o cale de intrare a virusului o reprezintă și microtraumatismele produse de bărbierit, epilat, mici zgârieturi, răni. Locurile în care este cel mai posibil să te infectezi sunt cele care asigură igiena unui număr mare de oameni, precum vestiare, dușuri comune, dar și centre de sport și bazine de înot.  Factori externi care determină apariția papiloamelor sunt transpirația, fricțiunea, pielea uscată. Papiloamele pot fi iritate cu ușurință și pot deveni dureroase și pot sângera dacă sunt lezate, în mod intenționat sau accidental, de haine sau bijuterii.

Unde apar papiloamele?

Papiloamele apar în zona pliurilor cutanate, în jurul ochilor, gât, axilă, torace anterior și posterior, șanțul sub mamar și plica inghinală. Nu există un tratament medicamentos care să determine resorbția papiloamelor, însă acestea pot fi ținute sub control prin excizie.

Cum se realizează excizia papiloamelor faciale?

Excizia papiloamelor cu ajutorul laserului sau a Plasma Pen se face printr-o procedură simplă, dar eficientă. Intervenția se realizează sub anestezie locală, deci, nu vei simți niciun fel de durere.
După ce zonă este complet amorțită, medicul îndepărtează formațiunea printr-un impuls de laser sau Plasma pen. Impulsurile afectează baza papilomului și îl desprinde de piele. Îndepărtarea propriu-zisă durează doar câteva minute, în funcție de mărimea și de numărul excrescențelor. Deoarece procedura se realizează cu anestezie, durata procedurii poate varia între 40 și 60 de minute.
De cele mai multe ori, rana este foarte mică și nu necesită apilcarea unui pansament. În schimb, medicul va aplica un unguent cu antibiotic, cicatrizantă, care să ajute la vindecare și previne infecțiile. Este nevoie de o singură ședință pentru îndepărtarea excrescențelor.

Îngrijirea postoperatorie

Odată ce efectul anesteziei trece, ai putea simți un ușor disconfort și senzație de arsură. Din această cauză, medicul îți va recomanda calmante și un unguent cu antibiotic pe care să îl aplici acasă.
Locul exciziei poate rămâne inflamat în primele săptămâni, dar se va estompa în timp. Riscul de a rămâne cu o cicatrice este proporțional cu dimensiunea formațiunii care ți-a fost îndepărtată.
În cazul exciziilor realizate cu laserul sau cu tehnologia Plasma Pen riscul de recidivă a excrescențelor este foarte mic.

În cât timp se vindecă locul exciziei?

În funcție de dimensiuni, adâncime și natura leziunilor îndepărtate, procesul de vindecare se poate întinde pe o perioadă de 2 săptămâni, fără riscul de a rămâne cu cicatrici și semne inestetice.