office@theface.ro
a
M

Tratamente cu neurotoxină botulinică

Tratamente estetice cu neuroproteina (botox)

Menținerea aspectul fizic plăcut în ciuda înaintării în vârstă este un atu în societatea modernă, atât pentru relațiile sociale pe care le stabilim, cât și pentru menținerea nivelului ridicat al încrederii în sine.
Din fericire, medicina estetică modernă și tehnologiile de ultimă generație oferă posibilități de prevenire și estompare a semnelor de îmbătrânire, care până nu demult păreau de domeniul fantasticului. Printre “minunile” științei moderne se numără și tratamentele estetice nechirurgicale, nedureroase, eficiente și sigure, care dau timpul înapoi cu până la 10 ani pentru ten, precum injecțiile cu botox.

Tratamentele cu botox și-au făcut debutul în cabinetele medicilor esteticieni în urmă cu aproximativ 20 de ani. La momentul actual se numără printre cele mai cerute și apreciate proceduri de înfrumuseţare, rejuvenare și de ajustare a micilor imperfecţiuni. Folosirea botox în proceduri este preferată datorită:
Ce este botoxul

Toxina botulinică, ingredientul principal al injecțiilor cu botox, este o neurotoxină produsă de bacteria Clostridium Botulinum. Botoxul este un miorelaxant, folosit în tratamentele cosmetice ca substanţă injectabilă sintetizata și sigură, capabilă să estompeze ridurile dinamice sau de expresie, care se formează în mod obișnuit pe chip (încruntare, mirare, râs, zâmbet, concentrare).

Pe lângă efectul de întinerire, tratamentele cu botox sunt folosite și pentru ameliorarea afecțiunilor complexe, precum bruxism, cuperoză, hiperhidroză, boli musculare, strabism, distonie cervicală, tremurat, ticuri, hipersalivație (secreție excesivă de salivă).

Cum acționează botoxul pentru estomparea ridurilor

Spre deosebire de acidul hialuronic, care elimină ridurile prin “umplere”, toxina botulinică are proprietatea de a relaxa mușchii, limitând contractarea pielii, care rămâne netedă și neridată.

Tratamentele injectabile cu botox conţin o cantitate mică de neurotoxină și se bazează pe abilitatea pe care o are aceasta o are asupra nervilor motorii, de a bloca impulsurile nervoase către mușchii.

Relaxând selectiv, temporal și parțial musculatura facială, este stimulată oxigenarea celulară, ridurile se estompează, pielea capăta un aspect mai neted, uniform și întinerit.

Cele mai moderne formule și tehnici de injectare permit tratarea selectivă, pentru că botoxul acţionează local, doar în zona injectată și nu migrează, dacă sunt respectate indicaţiile medicale. Astfel, doar anumiți mușchi rămân imobili, în timp ce restul se contracta normal, expresie facială nefiind afectată sau “împietrită”.

Beneficiile tratamentului cu botox

Pe lângă faptul că injectarea cu botox oferă efecte rapide, pronunțate și de durată în cazul ridurilor, tratamentul este avantajos și pentru că:

 

  • Administrarea este simplă şi nedureroasă
  • Nu modifică fizionomia
  • Efectul este temporar
  • Previne adâncirea și deteriorarea în profunzime a pielii
  •  Se poate folosi în combinaţie cu alte tratamente și proceduri nechirurgicale, precum fillere cu acid hialuronic sau colagen, peeling chimic sau mezoterapie
  • Este o alternativă la intervențiile chirurgicale estetice, complicate, dureroase și costisitoare
Vârsta ideală pentru începerea tratamentelor injectabile cu botox
În cazul tratamentului cu botox, nu există limită de vârstă, administrarea fiind sigură chiar și pentru copii, în cazul unor afecțiuni musculare. În scop estetic, injectarea cu botox se poate face chiar și preventiv, înainte de apariția ridurilor pentru a evita adâncirea ridurilor și deteriorarea profundă a țesutului, adică după 20 de ani.
Botoxul oferă rezultate de ștergere completă a ridurilor tratate până la vârsta de 40 de ani. După acest prag, atunci când linia maxilarului se lasă, începe declinul semnificativ al ţesutului adipos şi apar cutele de expresie din jurul gurii, intervenţia cu botox trebuie completată de proceduri minime de lifting.
Precauții înainte de injectarea cu botox

Pentru evita efectele adverse neplăcute, pregătirea pentru tratamentul cu botox trebuie să înceapă înainte de a ajunge în cabinetul esteticianului. Dacă plănuiești să apelezi la acest tip de terapie, trebuie să ai în vedere că este recomandat să întrerupi complet administrarea de aspirină sau antiinflamatoare cu 14 zile înainte de ședință, pentru a reduce la minim riscul apariției echimozelor.

De asemenea, tratamentul cu botox nu este indicat dacă ești sub tratament cu substanțe care scad transmisiile neuromusculare, precum antibioticele aminoglicozidice sau medicamente blocante neuromusculare.

Contraindicații

Ca orice tratament, injectarea cu botox nu este general recomandată. Se recomandă că următoarele categorii de persoane să nu recurgă la procedura estetică:

 

  • Afecţiuni neuromusculare: miastenia gravis, sindrom Eaton-Lambert, neuropatii, scleroza laterală amiotrofica
  • Alergie la botox sau albumina
  • Femeile aflate în timpul sarcinii sau alăptării
  • Dacă prezintă infecţii în zonele în care se doreşte injectarea toxinei botulinice
  • Disfagie (dificultate în înghiţirea alimentelor)
  • Urmează un tratament cu antibiotice, aminoglicozide sau captopril
Recomandări după tratamentul cu toxină botulinică

După tratamentul cu botox, nu recomandăm atingerea sau masarea zonei proaspăt injectate, pentru a evita răspândirea substanței în alte zone ale corpului. O altă contraindicație după tratament este așezarea în poziție culcată timp de 4 ore. Nu desfășurara activități fizice intense, mișcări bruște și evită băile fierbinți, expunerea la soare și temperaturi extreme cel puțin 3 zile după tratament. Nici consumul de alcool nu este binevenit în primele zile după injectare.

Nu este recomandată administrarea de paracetamol sau ibuprofen după tratamentul cu botox.

Imunitatea la botox

Foarte rar, unii pacienți dezvoltă anticorpi împotriva toxinei botulinice, în urma administrărilor repetate. Dacă acest lucru se întâmplă, tratamentele ulterioare devin ineficiente. Acest lucru se întâmplă, mai ales, dacă au loc ședințe consecutive, mai des de 12 săptămâni.

Efecte secundare

După injectare pot să apară puncte roșii, mici cruste sero-hematice, care dispar în 2-3 zile.

Aproximativ 20% dintre pacienți care apelează la tratamentul injectabil cu botox, acuză, unele dintre simptomele de mai jos:

  • Greaţa
  • Slăbiciune sau paralizie ușoară a mușchilor conecşi
  • Umflarea zonei injectate
  • Vânătăi
  • Oboseala
  • Durere de cap (de scurtă durată)
  • Durere de gât
  • Vedere dublă
  • Ochi uscați
  • Uscarea cavității bucale
  • Reacții alergice (eczeme, mâncărimi, episoade astmatice)
  • Lipsa reacției la tratament
  • Prăbușirea pleoapelor
  • Indigestie

 

Când apar efectele și cât timp durează

Când apar efectele și cât timp durează

Rezultatele tratamentului estetic cu acid hialuronic nu apar imediat după injectare, ci devin vizibile treptat, în primele 3-7 zile.

Odată instalate, acestea durează între 4 și 6 luni, în funcție de metabolismul pacientului și de stilul de viață.

Botoxul nu oferă tratament permanent, astfel că, după încetarea efectelor tratamentului, ridurile şi liniile fine redevin vizibile, însă pielea nu rămâne inestetică ca urmare a botoxului. Persoanele care își doresc să prelungească efectul botoxului, pot reveni la o nouă ședință de tratament.

Mituri despre botox
  • “Persoanele care se tratează cu botox rămân fără expresivitate facială”: FALS!
    Efectul de față înghețată apare după injectarea unei cantităţi mari de toxina botulinică. Medicul estetician folosește doza minimă pentru a obține rezultatele dorite și injectează doar în anumite puncte cheie.
  • “Tratamentul cu toxina botulinică duce la îmbătrânirea prematură”: FALS!
    Efectul este tocmai invers. Persoanele care apelează la tratamentul cu botox în mod repetat își mențin piele netedă pentru mai mult timp.
  • “Botoxul este folosit pentru augmentarea buzelor”: FALS!
    Neuromodelatorul nu mărește buzele precum acidul hialuronic, ci relaxează musculatura, fiind eficient pentru ridicarea colțurilor gurii

Proceduri estetice cu botox

Netezirea ridurilor frunții

Tratament bruxism

Minimizarea porilor

Estomparea ridurilor verticale între sprâncene

Ridicarea colțurilor gurii

Tratament cuperoză

Diminuarea ridurilor din jurul ochilor

Corectarea liniilor fumătorului

Tratament hiperhidroză

Lifting sprâncene

Nefertiti lift – corectarea ridurilor gâtului