office@theface.ro
a
M

Tratamentul bruxismului cu botox

Bruxismul, cunoscut popular ca scrâşnitul din dinți, poate apărea atât în timpul somnului sau în stare de conștiență, pe fond de stres, anxietate, frustrări, furie. De asemenea, poate apărea și involuntar, din cauza alinierii incorecte a dinților sau a defectelor maxilarului.
Pe lângă faptul că este un obicei enervat pentru cei din jur, bruxismul are un impact negativ asupra asupra sănătății. Acesta provoacă dureri de cap, de gât, de maxilar, de dinți și duce la deteriorarea smalțului coroanelor dentare.
De asemenea, persoanele care suferă de bruxism tind să aibă o formă a feței mai pătrată, deoarece stresul continuu pe care îl exercită la nivelul țesutului muscular duce la mărirea în dimensiune a mușchilor implicați.
Singurul tratament eficient cunoscut pentru tratarea bruxismului este injectarea de botox în muşchii maseter și temporali. Relaxând aceste perechi de mușchi, maxilarul nu se mai poate încorda atât de mult încât să scrâșnești din dinți.

Chiar dacă botoxul reduce capacitatea de contractare, nu vei avea probleme cu masticația sau cu vorbitul, deoarece mai multe grupe de mușchi sunt responsabile de aceste sarcini.

Caracterizarea procedurii

Injectarea cu botox pentru tratarea bruxismului este singura care tratează în mod direct cauza afecțiunii, spre deosebire de medicamente, care au adresabilitate generală.

Procedură este nechirurgicală, implică riscuri minime, iar recuperarea este imediată.

Puncțiile durează puțin și se fac după aplicarea locală a unei creme cu anestezic.

Îți poți relua activitățile obișnuite imediat după tratament.

Beneficiile tratamentului cu botox pentru bruxism

Injectarea de botox pentru problema scrâșnitului din dinți aduce îmbunătățiri radicale vieții pacientului. Odată ce neuromodulatorul începe să acționeze, acesta se va odihni mai bine, va scăpa de durerile cauzate de încordarea maxilarului, va fi mai prezent în viața socială și de familie și nu în ultimul rând, își va păstra dinții într-o stare bună pentru o perioadă mai lungă de timp.

Când se face tratamentul

Tratamentul se face la orice vârstă cererea pacientului, atunci când bruxismul îi afectează activitățile obișnuite, precum somnul sau viața socială. De asemenea, atunci când încordarea maxilarului îi provoacă dureri de cap, dinți sau în zona gâtului.
Tratamentul este sigur și pentru copii care suferă din această cauză că urmare a stresului, schimbărilor fizice și hormonale, provocate de schimbarea dentiției și adolescență.

Cum se injectează botoxul pentru tratarea bruxismului

Tratamentul cu botox pentru prevenția scrâșnirii dinților presupune injectarea unor doze mici de toxina botulinică direct în mușchiul maseter, iar dacă este necesar și în cel parietal, pentru a slăbi forța cu care se contracta și pe care o exercită asupra dinților.
În timpul ședinței medicul delimitează zona maxilarului cu un creion special și stabileşte zonele asupra cărora trebuie să intervină.
Cu o seringă cu ac extrem de fin, administrează cantităţi egale de ser în ambele părți ale feței.
Injectarea durează, în medie, un minut pe fiecare parte a feței. Pe durata primelor două săptămâni vei simți treptate efectul de relaxare al maxilarului. Acesta poate dura până la 6 luni, timp în care muşchii se micșorează în dimensiune și redau aspectul suplu al feței.
Pentru menținerea rezultatelor se recomandă reluarea procedurii după acest interval de timp.