Tratamentul hiperhidrozei cu botox
Cauzele hiperhidrozei sunt multiple și nu există medicație clasică specifică, care să reducă procesul de eliminare a fluidelor din corp, la nivelul pielii, însă botoxul suprimă eficient activitatea glandelor sudoripare, indiferent de localizarea lor.
Caracterizarea procedurii
Tratamentul cu botox pentru tratarea transpirației excesive este nechirurgical, nedureros, rapid și eficient.
Acesta se realizează prin injecții în puncte cheie ale zonelor cu multe glande sudoripare, hiperactive, precum mâini, tălpi, subraț, față său cap.
Toxina botulinică blochează nervii care activează glandele sudoripare, restricţionând transpirația. Totuși, tratamentul nu împiedică capacitatea corpului de a transpira în alte părți decât cele tratate și nu inhibă mecanismul de reglare a temperaturii.
Beneficii ale injectării cu botox pentru oprirea transpirației excesive
În primele două săptămâni, pacienții observă o reducere semnificativă a cantității de transpirație.
Cei mai mulți pacienți observă o scădere cu până la 87%, după injectarea de botox.
Așadar, se constată o îmbunătățire a calității vieții, din punct de vedere fizic, pentru că poate desfășura activități intense fără să fie nevoit să-și schimbe hainele des, dar și social, pentru că nu se mai jenează de pătarea hainelor.
Când se efectuează procedura
Procedura se efectuează la cererea pacientului, cu vârste de peste 18 ani, care se confrunta cu transpirația abundentă, în lipsa unei afecțiuni care provoacă episoade de febră. După realizarea mai multor ședințe consecutive, pacienții observă că efectele botoxului se mențin parțial, chiar dacă tratamentul este întrerupt.
Cum se realizează injectarea
Înainte de administrarea propriu-zisă a tratamentului, medicul marchează punctele cheie în care trebuie să intervină.
Tehnica de injectare diferă în funcție de anatomia zonei problematice.
Pentru zona axilelor, procedura nu este dureroasă, însă medicul aplică o cremă cu anestezic înainte de injectare.
Pentru palme sau tălpi, se lucrează sub acțiune unui anestezic local, din cauza sensibilității crescute.
În toate cazurile, se folosește un ac foarte subțire, cu care se injectează la nivelul pielii, cantități mici de soluție.
După primele două săptămâni, se recomandă o reexaminare, în cazul în care nu toate glandele au fost atinse de botox și transpirația este în continuare problematică.
Botoxul rămâne eficient pentru limitarea cantității de transpirație între 6 și 12 luni.